Maker

Mitt intresse för makerrörelsen tog fart våren 2012 då Stockholm Makerspace startades, där jag bidrog de första tre åren som valberedning i den ideella föreningen. I januari 2012 hade jag deltagit i ett inspirerande utbyte på Betahaus i Berlin och jag ville medverka till uppstarten av liknande miljöer i Stockholm. Men redan under våren 2008 då jag skrev kandidatuppsats om ekodesign växte idéer fram om en lokal med verktyg och kompetens att laga, uppgradera och förlänga livslängden på prylar. Under en  resa till San Francisco 2013 passade jag på att besöka legendariska Noisebridge och TechShop. Jag reser inte så ofta, men efter det har det blivit både Geneve (Post Tenebras Lab) och Köpenhamn (Illutron) då jag givetvis passat på att hälsa på lokala makerspaces.

Jag en av initiativtagarna till Makertjej som ett gäng medlemmar på Stockholm Makerspace drog igång 2015, som nu har spridit sig i landet med stöd av Vinnova. Makertjej startade för att Teklafestival kom med förfrågan till mig om inte Stockholm Makerspace ville medverka med en workshop. Året innan hade jag, då jag var sekreterare i Geek Girl Meetup, genomfört en Techjunta för ett 30-tal geekgirls på Stockholm Makerspace, som en uppladdning inför GGMs unconferense #ggm14 på tema MakeIT. Med andra ord hade vi en del ess i rockärmen och ställde givetvis upp på Teklafestival, som varit fantastiskt med att bryta normer inom teknik och IT. Tack vare Teklafestivals genomslagskraft har Makertjej spridits och är nu ett nationellt nätverk för att bredda deltagandet inom makerrörelsen. Med hjälp av Add Gender överlämnas Makertjej.se som ett initiativ för jämställdhet, som en del i ett större inkluderingsinitiativ, till den nya riksorganisationen Makers of Sweden. Här är en presentation från november 2016 (intro-makerspace-makertjej).

Makertjej är ett sätt att få fler att upptäcka makerrörelsen och ta plats i den. Ett makerspace har inte bara utrymmen för digitalt skapande utan även maskinparker för olika sorters skapande. I Stockholm har vi exempelvis en elektronikhörna där en kan löda, laserskärare som klarar olika material som plywood, plexiglas, papp, läder m.m., ett rum med 3d-printers där du kan göra modeller i plast, rum för metall-, textil- och träbearbetning, målarrum med screentryck m.m., ett biohackerlabb och workshoplokal med projektorduk. På Makertjej.se tillgängliggörs inspirerande workshops såsom Digibling och Ljushängen och annat som kan arrangeras på teknikevent och makerspaces. Det finns många resurser för makers på nätet och vi har bidragit med en del på Makertjejs konton på Tinkercad, GitHub och Youmagine. Gå gärna in på Adafruit, Hackster, Instructables och Make för mer inspiration.

Här finns en bra bloggpost som introducerar till ämnet ”makers” som skrevs 2012 av Filippa Malmegård. En annan intressant artikel är ”Kretskortens tid är nu” från 2015 av Ellen Sundh.